Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2017

Ciasto bananowe z masą budyniową

Obraz
Gdy spróbujecie zakochacie się w nim jak ja.Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i smakuje nieziemsko.Masa budyniowa świetnie się z nim komponuje i nadaje delikatności.Zaczynamy :-) CIASTO :  4 banany 1 jajko pół szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki pszennej łyżeczka cukru wanilinowego 4 łyżki oleju lub oliwy  PRZYGOTOWANIE : Banany dokładnie rozgnieść w misce widelcem,dodaj cukier i cukier wanilinowy i wymieszaj,mąkę połącz z proszkiem do pieczenia,dodaj do ciasta   i wymieszaj dokładnie,dodaj  4 łyżki oleju i wymieszaj. Tortownice wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.Piecz w 180 stopniach C przez 50 minut.10 minut przed końcem przykryj górę papierem do pieczenia aby się nie spaliła. MASA BUDYNIOWA :  0,5 litra mleka  1 szklanka cukru opakowanie cukru wanilinowego  200 gram masła lub margaryny 3 łyżki mąki pszennej  1 budyń waniliowy PRZYGOTOWANIE :  Z pół litra mleka odlej pół szklanki a

Marynowane pieczarki

Obraz
Bez zbędnych wstępów zaczynamy :-) Składniki na 12 słoików : 6 kg małych pieczarek  3 marchewki  2 cebulę  12 listków laurowych  ziele angielskie  Zalewa :  10 szklanek wody  2 szklanki octu  8 łyżek cukru  2 łyżki soli Dodatkowo :  1 łyżka soli  Przygotowanie  Pieczarki dokładnie umyć w zimnej wodzie i nie obierać. Marchew obrać,umyć,pokroić i gotować przez 8 minut w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce .W garnku zagotować wodę z łyżką soli,włożyć pieczarki i gotować 10-12 minut.( na 3 litry wody dałam 1 łyżkę soli) i najważniejsze aby pieczarki wkładać partiami czyli po ok 1 kg. Do słoika wkładać przyprawy,marchew i cebulę,a na wierz gorące pieczarki ( pamiętać aby nie upychać pieczarek,muszą mieć trochę luzu w słoikach. Składniki zalewy zagotować i wlewać jeszcze wrzącą do słoików.Dokładnie zakręcić.Pieczarki są gotowe do spożycia po 4 dniach:-) Smacznego ! :-) 

Barszcz czerwony

Obraz
Barszcz czerwony,tak jak żurek ma u mnie pierwsze  miejsce jeżeli chodzi o zupy. Piękny czerwony kolor,smak który łaskocze podniebienie,nigdy nie jest go za wiele i zawsze robię dokładkę :-) Można go podawać z krokietami,uszkami,pierożkami,ziemniakami.Niektórzy podają osobno ziemniaki.Ja  wybrałam dziś wersję z ziemniakami,tyle,że razem gotowane w zupie. Składniki :  2 laski kiełbasy czosnek 4 buraki 4 duże ziemniaki cebule majeranek 1 marchew 2 liście  laurowe  3 ziarenka ziela angielskiego pieprz i sól do smaku 1 litr wody Buraki i ziemniaki  umyj,obierz i pokrój w kwadraciki,dodaj marchewkę  i zalej litrem zimnej wody.Gotuj tak przez 10 minut Kiełbasę podsmaż na patelni, cebulę pokrój w kostkę i dodaj do zupy.Gotuj 15 minut.Czosnek przeciśnij przez praskę.Dodaj przyprawy. Smacznego :-)

Kotlety mielone z duszoną marchewką i ziemniakami

Obraz
Ulubione danie mojego syna ,męża i  moje.Chyba nigdy się nie znudzi:-) Pamiętajcie,że są to proporcje na 3 osoby. KOTLETY: 500 gram wołowiny zmielonej (róbcie z czego wam pasuje,ja miałam to pod ręką ) 1 cebula 2  ząbki  czosnku sol i pieprz szczypiorek 1 łyżeczka suszonego kopru 1 łyżeczka tymianku 1 jajko ok. pół szklanki bułki tartej( zależy od masy ) ok. pół szklanki oleju do smażenia   Do mięsa dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę,przez praskę przeciskam obrany  czosnek,Dodaje przyprawy,jajko i mieszam ręką.Sprawdzam czy masa nie jest za rzadka,jak jest dodaję bułkę tartą i ponownie mieszam.Formuję kuleczki wielkości pięści ( podczas smażenia się troszkę skurczą) i spłaszczam.Robię tak, aż do wykończenia mięsa.Smażę na oleju, na rozgrzanej patelni na średnim ogniu ( ważne jest aby ogień nie był duży .ponieważ kotlet z zewnątrz  będzie usmażony a w środku surowy !! ) ok 2 minuty z każdej strony.Przekładam na talerz ( nie kładę na żaden ręcznik bo kotlety w